donderdag 9 april 2009

Een ‘MAKKELIJK LEZEN PLEK’ (MLP) nu ook in de bibliobus.



Een Makkelijk Lezen Plek (MLP) is een speciale voorziening in de bibliobus voor kinderen van acht tot dertien jaar met een leesprobleem. De belangrijkste doelgroepen van het MLP zijn kinderen met dyslexie, met een concentratiestoornis als ADD of ADHD en autochtone en allochtone kinderen met een taalontwikkelingsachterstand.
Het doel van een MLP is om kinderen, met welke leesmoeilijkheden dan ook, makkelijker toegang te geven tot leesstof die hen plezier geeft, zodat ze gestimuleerd worden toch vaker een boek te lezen, waardoor hun achterstand niet nog groter wordt.

Het eerste MLP startte in 2002 in de bibliotheek te Haarlem. Inmiddels zijn er in de Nederlandse basisbibliotheken steeds meer MLP’s gerealiseerd. Het wordt zo langzamerhand een gewone dienstverlening in de bibliotheken.
Ook de bibliobussen hebben nu een apart plekje ingeruimd voor het MLP.
De MLP-collectie bestaat uit fictie en non-fictie; voor boekbesprekingen en spreekbeurten of gewoon voor plezier. De materialen worden frontaal en eigentijds gepresenteerd om op die manier de kinderen met een leesprobleem tot lezen aan te zetten.
De boeken op het MLP hebben een eenvoudigere verhaallijn, wat grotere letters en veel illustraties.
Audiovisuele materialen bieden ook een schat aan informatie voor kinderen met een leesprobleem. Daarom zijn er naast de makkelijk te lezen boeken ook veel materialen waarmee het lezen omzeild kan worden, zoals verfilmde boeken, gesproken boeken, informatieve dvd’s, e.d.
De collectie in de bibliobus is niet zo groot, maar zal regelmatig vernieuwd worden, zodat de kinderen niet uitgelezen zullen raken.
Alle materialen voor MLP hebben als herkenning een oranje MLP-sticker.
Natuurlijk kunnen ook kinderen zonder leesproblemen gebruik maken van de MLP, want ook voor hen is het wel eens lekker om zonder veel inspanning toch een spannend boek te lezen, of gewoon een luisterboek te gebruiken.

woensdag 1 april 2009

Vrijdag 1 mei

Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt de invoering van de werkdag van acht uren ten grondslag. In veel landen is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit vreemd genoeg niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren. In Nederland is de "Dag van de Arbeid" geen officiƫle feestdag in tegenstelling tot veel andere landen. De grondtoon van de Dag van de Arbeid is heden ten dage het gevoel van internationale verbondenheid. Om de verbondenheid van de bibliobus met u te tonen staat de bibliobus op vrijdag 1 mei op de gebruikelijke tijd in uw woonplaats.